De zwangerschapscontroles

Gedurende de zwangerschap zullen er ongeveer 12-14 zwangerschapscontroles gedaan worden. Naarmate de zwangerschap vordert, zul je steeds frequenter voor zwangerschapscontrole komen. Aan het eind van de zwangerschap kom je zelfs iedere week.

De eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap en zal gemiddeld 30 minuten in beslag nemen. Tijdens deze eerste controle doen wij de intake. We verzamelen hierbij alle gegevens die belangrijk zijn voor een goede verloskundige zorgverlening. Ook wordt er een vitaliteitsecho gemaakt, de bloeddruk gemeten en je gewicht bepaald.

De volgende onderwerpen zullen besproken worden:

  • Algemene gegevens: Naam, adres, telefoonnummers, naam huisarts, verzekeringsgegevens.
  • De uitgerekende datum.
  • Verloskundige voorgeschiedenis: Eventuele eerdere zwangerschappen.
  • Medische voorgeschiedenis: Eventuele ziektes, allergieën, operaties of medicijngebruik. 
  • Gezondheid in de familie: Aangeboren aandoeningen of erfelijke ziekten, hoge bloeddruk en suikerziekte in de familie.

Daarnaast wordt informatie over voeding, leefwijze en de mogelijkheid van onderzoeken tijdens de zwangerschap besproken.

De tweede controle

Tijdens de tweede controle (rond 11 weken zwangerschap) wordt er een termijnecho gemaakt. Daarnaast zullen we (indien gewenst) de eerder genoemde mogelijkheden van onderzoek tijdens de zwangerschap met je doornemen. Ook zullen we je een formulier meegeven zodat je rond de 12 weken zwangerschap bloed kan laten prikken. Het is de bedoeling dat je nuchter gaat prikken. Nuchter wil zeggen: 12 uur voordat je gaan prikken niet meer eten of drinken. Het bloed zal onderzocht worden op de volgende zaken:

  • Bloedgroep, rhesusfactor D en c en antistoffen.
  • Infectieziekten: hepatitis B (geelzucht), rode hond, evt waterpokken.
  • Geslachtsziekten: syfilis en HIV.
  • IJzer- en suikergehalte.

De vervolgcontroles

Een vervolgcontrole zal gemiddeld 10 tot 15 minuten in beslag nemen. Tijdens de zwangerschapscontroles meten we je bloeddruk en eventueel je gewicht, beoordelen we de groei en ligging van je kindje, luisteren we naar het hartje en beantwoorden we je vragen. Rond de 30 weken krijg je nogmaals een formulier mee om bloed te laten prikken voor het bepalen van je ijzer- en suikergehalte. Daarnaast worden er eventueel echo’s ingepland, bijvoorbeeld een groeiecho of liggingsecho.

Wij vinden het belangrijk dat je alle verloskundigen een aantal keer hebt gezien tijdens je zwangerschap. We proberen de controles dan ook zo te plannen dat je regelmatig een andere verloskundige ziet. Mocht je toch tegen het einde van je zwangerschap één van de verloskundigen nog niet hebben ontmoet, vraag dan de volgende afspraak bij deze verloskundige in te plannen.

Merk je dat je behoefte hebt aan minder verschillende gezichten tijdens de controles?  Geef dan aan dat je tijdens de zwangerschap door maximaal twee personen gecontroleerd wil worden. Echter zijn bevallingen niet te plannen en zul je bij de bevalling worden begeleid door de verloskundige die dan dienst heeft. Deze is goed op de hoogte van gemaakte afspraken en je wensen.