Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Als de zwangerschap goed verloopt en er geen medische indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen mag je zelf weten waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis huur je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis waar wij je bevalling begeleiden. Wanneer je voor een ziekenhuisbevalling kiest, heb je keuze uit het ZGT in Almelo of het Deventer Ziekenhuis.

Uit onderzoek blijkt dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Een bevalling verloopt het beste als jij ontspannen bent, daarom adviseren we je daar te bevallen waar jij je het prettigst voelt. Voor de ene vrouw is dit thuis en voor de andere vrouw in het ziekenhuis. Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen sprake van spoed en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet meer met eigen vervoer, dan regelen wij een ambulance.
Beide plekken hebben voor- en nadelen. We bespreken de voor- en nadelen graag met je tijdens het spreekuur, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Ook kun je hier uitgebreidere informatie lezen.

Medische indicatie

Indien je een medische indicatie hebt, wordt de zwangerschap en/of bevalling door de gynaecoloog in het ziekenhuis begeleidt. Een medische indicatie kan tijdens de zwangerschap of bevalling ontstaan. Dit gebeurt wanneer het verloop van je zwangerschap of bevalling afwijkt van het normale.