Kraambedcontroles

In de eerste week na de bevalling komen wij regelmatig bij je thuis langs voor de kraambedcontroles. Gemiddeld bezoeken we je tijdens de kraamweek 4-5 keer (meestal op dag 1, 2, 4, 6 en 8). Naast een aantal medische controles, bespreken we met jou en de kraamverzorgster hoe het gaat, beantwoorden jullie vragen en geven advies waar nodig.

Daarnaast heb je tijdens de eerste 8 dagen van de kraamperiode zorg en ondersteuning van een kraamverzorgster. Zij assisteert ons tijdens de bevalling en begeleidt je in de kraamweek. De kraamverzorger helpt jullie bij de verzorging van de baby, begeleidt je bij het voeden en helpt in het huishouden. Ook houdt ze de gezondheid van moeder en kind in de gaten. Bij de kraamvrouw controleert ze onder andere de baarmoederstand, temperatuur en pols. Bij de baby houdt ze het drinkgedrag, de natte luiers, de huidskleur en de temperatuur in de gaten. Alle medische controles schrijft zij op in het kraamdossier. Wij werken nauw samen met de kraamverzorgster, wanneer er bijzonderheden zijn of ze iets niet vertrouwd zal ze ons altijd bellen om te overleggen.

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg valt onder de basisverzekering. Wel heb je een eigen bijdrage per uur (soms wordt deze eigen bijdrage vergoed als je een aanvullende verzekering hebt). De basiszorg bevat 49 uur kraamzorg, maar het exacte aantal uren wordt bepaald volgens het Landelijk indicatie protocol (LIP). Tijdens de zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgbureau, ons advies is om dit tussen de 12 en 16 weken zwangerschap te doen.

Als je tijdens de zwangerschap onder behandeling van de gynaecoloog bent kun je voor de kraambedcontroles ook bij onze verloskundigenpraktijk terecht. Je kunt je hiervoor telefonisch of via het aanmeldformulier op deze site aanmelden voor begeleiding van het kraambed.