Borstvoeding of flesvoeding

De keuze welke voeding je wilt gaan geven in de zwangerschap is een persoonlijk keuze, waar je in de zwangerschap al over na moet gaan denken. Voor sommigen is de keuze zo gemaakt, voor anderen is dit een lastige beslissing. Wat je kiest zal onder andere afhankelijk zijn van eventuele eerdere ervaringen of ervaringen van anderen maar ook je eigen kennis hierover. Het is daarom belangrijk je hierover goed in te lezen.

Borstvoeding

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat borstvoeding de beste voeding voor je kindje is. Moedermelk bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en groeit mee met de behoeftes van je baby. Daarnaast beschermt het je kindje tegen infecties door de antistoffen die het bevat, waardoor zij minder vaak ziek zijn. Ook hebben kinderen die moedermelk krijgen minder vaak last van allergieën, astma en overgewicht.
Voor de moeder heeft borstvoeding geven ook gezondheidsvoordelen. Moeders die borstvoeding geven herstellen sneller na de bevalling, hebben minder bloedverlies, zijn sneller terug op hun oude lichaamsgewicht. Ook hebben zij op latere leeftijd minder kans op eierstokkanker, sommige soorten borstkanker en botontkalking.

Hoewel borstvoeding iets natuurlijks is, gaat het niet automatisch. Borstvoeding geven moeten jij en je baby leren. Daarom zullen wij en de kraamzorg je helpen met aanleggen en je veel tips en informatie geven. We streven er altijd naar om je baby binnen een uur na de bevalling aan te leggen, om de voeding goed op gang te brengen. Voldoende rust en veel oefenen is erg belangrijk voor het slagen van de borstvoeding.

Verder geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! We raden je daarom aan je al in de zwangerschap te verdiepen in het geven van borstvoeding. Je kunt dit doen door hierover te lezen en voorlichtingsavonden over borstvoeding te bezoeken. Onze verloskundigenpraktijk organiseert regelmatig voorlichtingsavonden hierover. Het voedingscentrum en de borstvoedingsorganisaties La Leche League en Borstvoeding natuurlijk hebben informatieve websites over het geven van borstvoeding.

Borstkolf
Mocht het nodig zijn om in de kraamweek te kolven dan kun je bij Medipoint in Nijverdal een borstkolf huren. Zij verhuren een professioneel kolfapparaat (Medela Symphony).

Flesvoeding

Ondanks de voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Op basis van medische of persoonlijke redenen kan het dat je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven. Flesvoeding is dan een prima alternatief. Het belangrijkste is dat jij een manier van voeden kiest waar jij en je kind zich prettig bij voelen. Een manier die bij jullie past.

Als je voor flesvoeding kiest is het uiteraard nodig voeding en een fles in huis te hebben. Welk merk voeding je kiest maakt niet zoveel uit. De samenstelling van flesvoeding in Nederland voldoet aan strenge eisen. Wel is het belangrijk dat je steeds hetzelfde merk koopt en niet steeds van merk wisselt. Soms is het de eerste dagen een beetje uitproberen uit welke fles en speen je baby het beste drinkt. Koop daarom niet meteen veel dezelfde flessen, totdat je weet welke combinatie het beste bevalt. Voor de eerste week is het handig 2 verschillende flessen met speen voor een pasgeborene in huis te hebben.